Whatever It Takes is een documentaire van Ziggo Sport gebaseerd op het leven van Max Verstappen en zijn weg richting de top. De opofferingen die hij en zijn omgeving hebben moeten doen en dat allemaal voor een doel, wereld kampioen in de Formule1 worden.

In de driedelige serie zien we onder andere Max Verstappen zelf, zijn vader Jos, zijn moeder Sophie, zusje Victoria en zijn manager Raymond aan het woord. Allen zijn ze verbazingwekkend openhartig over van alles wat zich de afgelopen jaren heeft afgespeeld in deze familie om het ultieme doel met Max Verstappen te bereiken.

De eerste aflevering van Whatever It Takes, Born To Race, begint met een heerlijk rondje Zandvoort. Meteen word duidelijk dat vader en zoon een hechte band hebben, maar dat ze toch het liefst zelf achter het stuur zitten.

We krijgen een inkijkje hoe Verstappen zo is geworden aan de hand van voorbeelden uit zijn jeugd en een race die hij in de Formule1 heeft gereden. Zo zie je bijvoorbeeld de prachtige regenrace van Brazilië 2016 en hoe het toch kan dat Max Verstappen daar zo’n sterke race neer had gezet.

Eigenlijk wordt vanaf minuut één al duidelijk dat de familie alles aan de kant heeft gezet voor het succes van hun zoon. Zo ook toen Jos en Sophie gingen scheiden. Broer en zus werden ook van elkaar gescheiden, want Victoria ging bij Sophie wonen en Max ging bij Jos wonen, om zo vol te gaan voor het racen.

Advertentie

De familie heeft een paar mensen om zich heen, waarvan ik de indruk kreeg dat die tot hun “inner circle” behoren. Onder andere De familie Pex en manager Raymond Vermeulen, die gekscherend zegt dat hij manager is van 1 Verstappen er 3 cadeau bij krijgt. Ooit begon hij als manager van Jos maar inmiddels doet hij het voor Max. Ook privé wordt hem vaak om raad gevraagd en is naar mijn idee echt onderdeel van dit gezin.

Het meest tekenende stuk uit Whatever It Takes zat voor mij ook in het eerste deel. We zien beelden van Max Verstappen die aan het karten is in Sarcho, Italie in 2012. Hij zou daar wereldkampioen worden, maar door een fout van hemzelf, liep hij het kampioenschap mis. Ik wil niet teveel verklappen, maar vader Jos Verstappen was ziedend, en de actie van Jos op dat moment, heeft Max als racer voor altijd veranderd. Ze beide daarover te horen en toen zien, vond ik erg open en eerlijk. Het laat zien dat ze niets wilde verbergen, dat ze echt het hele verhaal wilden vertellen, wat ze hebben moeten doen en laten om te top te bereiken.

Aflevering 2 van Whatever It Takes, Wonderboy, laten we het karten achter ons en gaan we door richting de Formule 3 klasse. Er was veel interesse voor Max Verstappen, maar ze kozen uiteindelijk voor Van Amersfoort Racing, waarmee hij in de voetstappen treedt van zijn vader. Hij wint daar 10 races, waarvan 6 op een rij. Daarmee gooit hij hoge ogen, Helmut Marko (De grote baas bij Red Bull Racing) neemt dan ook snel contact op, met de vraag of Max Verstappen niet Voor Torro Rosso wil komen racen.

Op dat moment was Max Verstappen slechts 16 jaar oud en daarmee zou hij de jongste Formule 1 rijder ooit worden. (Hij is 17 jaar wanneer hij voor het eerst in de Formule 1 uitkomt.)

“De daarop volgende momenten zijn ontroerend, en hartverwarmend.”

Het moment wat mij het meeste pakte in Whatever It Takes, zat in deel 2. Daar zien we langzaamaan dat de fysieke rol van Jos Verstappen steeds kleiner wordt, maar dat zoon en vader een enorme band hebben op gebouwd, blijkt wel uit het feit dat hij 10 minuten voor elke race, nog even telefonisch contact heeft met zijn vader. De daarop volgende momenten zijn ontroerend, en hartverwarmend.

Het derde, en tevens laatste, deel van Whatever it Takes (Unleashed), laat de weg en struggles in de eerste jaren binnen de Formule 1 zien. Zo zie je meerdere crashes voorbij komen, maar ook de fysieke struggle om in shape te blijven. Max houdt namelijk nogal van het goede leven, drinkt graag en drankje en vind groene shakes niets. Maar doordat hij al vrij groot is voor een formule 1 auto, moet hij wel degelijk heel streng op zijn gewicht letten.

Het grappigste moment van Whatever It Takes zit dan ook echt in deel 3, waarbij we een beschonken Max voorbij zien komen. Heerlijk om naar te kijken, want soms vergeet je gewoon even dat we te maken hebben met een jongen van slechts 22. 

Ik hoop dat mijn Review niet al te veel verraden heeft, maar laat ik eindigen met het feit dat Max Verstappen: Whatever It Takes! zeer zeker de moeite waard is om naar te kijken. Of je nou race fan bent of niet, het is prachtig om te zien, hoe iedereen zich ontwikkeld in zijn of haar rol. Het feit dat een hele familie écht ALLES geeft voor dat ene doel, vind ik zeer indrukwekkend. Ook dat de familie zo open over heel erg veel dingen (durft) te spreken vond ik erg verassend. Maar dat is slechts mijn mening.

Heb jij Max Verstappen: Whatever It Takes al gezien? Heb jij nog goede tips voor documentaires? Laat het ons dan vooral weten in de comments of via de mail!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here