You don’t mess with the Zohan, is een absurdistische komedie-film die te zien is op Netflix. Zohan is een Israëlische Mossad-agent die met groot genoegen Palestijnse tegenstanders van gebouwen afgooit, of door muren heen trapt. Zohan kan alles, voelt geen pijn, plukt kogels uit de lucht alsof ze als snoepjes op hem af worden gegooid. Kortom, hij is het allerbeste wat de Mossad ooit voort heeft gebracht.

Zohan (Adam Sandler) heeft echter een droom, waar hij in eerste instantie in zijn thuisland niet echt voor uit kan komen, want hij is gevierd in Israël en gevreesd door zijn Palestijnse tegenstanders. Hij wil namelijk naam gaan maken als kapper in Amerika. Mede omdat hij de strijd in zijn thuisland een beetje zat begint te worden. Tijdens een gevecht met zijn Palestijnse evenknie, zet hij zijn dood in scene en vertrekt naar zijn nieuwe droom. In het vliegtuig neemt hij plaats in het bagage gedeelte van het vliegtuig waar betalende passagiers hun huisdieren onderbrengen. Hij wil niet dat zijn overtocht bekend wordt, dus dan maar tussen de huisdieren.

In New York aangekomen probeert hij zonder enige ervaring in het kappersvak, een  baan te scoren als kapper. Bijna alle kapperszaken zeggen logischerwijs dat hij niet hoeft te rekenen op een baan in hun zaak. Tot hij door een vriend van een vriend wordt gewezen op de aanwezigheid van een kapperszaak in zijn buurt, die niet zo heel best bekend staat. Maar ja, werk is werk. Dat de kapperszaak zich aan de Palestijnse kant van de verder Joodse straat bevindt, mag de pret verder ook niet drukken. De prachtige eigenaresse (Emmanuelle Chriqui) is een Palestijns meisje die net als Zohan de strijd in haar thuisland spuugzat is. Zij geeft hem de kans om in haar zaak aan de gang te gaan. In eerste instantie als schoonmaker, maar op een mooie dag mocht hij dan toch voor de eerste keer de schaar ter hand nemen.

Zijn “skills” als kapper zorgen voor lange rijen voor het, daarvoor verlieslatende, kapperszaakje en hij begint bekendheid te krijgen. In eerste instantie alleen in zijn wijk, maar later ook in de rest van de stad. Waardoor hij natuurlijk op een gegeven moment door zijn tegenstanders uit Israël herkend als “de grote Zohan” zelf.

“Nou ik zeg dat ze ALTIJD vier bruggen te ver gaan!”

Is dit nou de beste film die ik ooit heb gezien? Zeker niet. Zijn de acteerprestaties van Oscar winnend niveau? Nog niet bijna! Maar waarom is You don’t mess with the Zohan nou toch een leuke film, en aanrader om te gaan kijken? Deze film is een aaneenschakeling van hilarische actie momenten en grappen waarvan je denkt… gaat hij het doen? Gaat hij de grap maken? En elke keer is het antwoord; zeker weten! Gaan de makers met het maken van foute grappen vaak een brug te ver? Nou ik zeg dat ze ALTIJD vier bruggen te ver gaan! Alles is uitvergroot en de foute grappen volgen elkaar in rap tempo op. Daarom zit je, als absurd en belachelijk jou genre is, eigenlijk de hele film met een lach op je gezicht, met hier en daar een schaterlach.

Advertentie

Ondanks alle gekkigheid zit er toch echt wel een boodschap in You don’t mess with the Zohan. Je moet het echt samen rooien, wil je een beetje een leuk leven hebben met de mensen in jouw buurt. Ondanks politieke of religieuze verschillen zijn er altijd wel overeenkomsten te vinden, waardoor de verschillen te overbruggen zijn. Ik vind dit wel een mooie boodschap. En het hilarische en absurdistische jasje waarin het verpakt is, maakt dat deze film het kijken meer dan waard. Maar dat is slechts mijn mening.

Heb jij You don’t mess with the Zohan al gezien? Wat vond jij ervan? Heb jij nog leuke kijktips? Laat het dan weten in de comments of via de mail!

You don’t mess with the Zohan is te zien bij Netflix.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in