Veel mensen komen op een gegeven moment voor de keuze te staan om het huis te verbouwen. Doe je dit zelf, of laat je een expert verbouwen? 

Natuurlijk zijn er heel veel mesen die door een opleiding of werkervaring veel zelf kunnen doen, maar ik heb het nu over mensen die zelfs voor het ophangen van een schilderij een YouTube-filmpje moeten bekijken om dit foutloos te doen. Ik heb het over mensen die er misschien wel €5000 tegenaan gooien om gereedschap en bouwmaterialen te kopen om “lekker” te gaan klussen, maar er halverwege het verbouwen er achterkomen dat de kluif iets te groot bleek om in een keer helemaal op te eten.

Die mensen geven dan via de commentaarfunctie op YouTube de schuld aan de contentmakers, dat het filmpje niet deugt, of bellen de bouwmarkt om te vertellen dat hun gereedschap en materialen niet deugen. Maar de conclusie die we eigenlijk moeten trekken is dat verbouwen een vak is en dat je voor grote klussen een degelijke opleiding moet hebben gevolgd, hetzij op school dan wel in de praktijk.

Wij onderschatten vaak de moeilijkheidsgraad van verbouwen en wij onderschatten vaak dat mensen met ervaring in de bouw de zogenaamde “tegenslagen” vaak al voor kunnen zijn omdat ze weten wat de vervolgstappen zijn.

Misschien komt het omdat deze mensen vaak “lager” opgeleid worden genoemd (vaak door “hoger” opgeleide mensen.), maar ik zeg liever “PRAKTISCH” geschoold zijn en de mensen die zichzelf “hoog opgeleid” noemen, noem ik “THEORETISCH” geschoold.

Advertentie

Je laat een manager van een gemiddeld kantoor namelijk ook niet de waterleiding van datzelfde kantoor aanleggen. Net zomin als dat je een stukadoor belt, als je voor de rechter moet verschijnen. Eigenlijk heel logisch lijkt mij.

“Als je moet schilderen en je hebt de motoriek van een peuter, of als je moet stucen en je hebt geen idee wat een 90 graden hoek is”

Maar goed, ik dwaal weer af! Als je moet schilderen en je hebt de motoriek van een peuter, of als je moet stucen en je hebt geen idee wat een 90 graden hoek is, dan moet je écht overwegen om dit te laten doen door iemand die het kan en die er, door de afspraak die je gemaakt hebt, ook nog eens tijd voor heeft.

Ik begrijp best dat je voor grote klussen, grote bedragen moet betalen en dat het daarom een slimme keuze lijkt dit toch zelf “maar even” te doen. Maar laten we eerlijk zijn, de bouwmarkten zijn ook niet gratis en als er iets fout gaat, kun je niet naar de desbetreffende servicebalie lopen om te zeggen dat je ontevreden bent over het eindresultaat

Mijn advies luidt dus als volgt: Moet jouw huis een grondige verbouwing ondergaan? Ga op zoek naar een vakman die een BouwGarant keurmerk heeft en ga in overleg wat hij doet. Als je zelf ook iets wil doen aan jouw eigen verbouwing, geef dit dan in een goed gesprek bij die vakman aan. Met overleg en een duidelijke communicatie kom je er altijd samen wel uit.

Lees verder onder de afbeelding.

Het voorkomt tevens een aanmelding bij het tv-programma “HELP! Mijn man is klusser!” en wat je wel zelf kunt doen, zoals slopen, bespaart je een hoop geld! Maar wees realistisch, want de kans dat er écht iets mis gaat is reëel en dan lopen de herstelkosten enorm op! Doe jezelf een plezier, voorkom relatieproblemen. Ga niet zelf verbouwen, maar doe het samen, met een vakman. Maar dat is slechts mijn mening.

Ben jij van het zelf klussen? Of laat jij een specialist komen om te verbouwen? Laat het ons weten in de comments of via de mail!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here