Bij deze een gouwe ouwe, 24. De serie van FOX die in 2001 voor het eerst uitgezonden werd en liep tot en met 2010, met een vervolg in 2014. De serie die veel bevat: actie, drama, bedrog, en politieke spelletjes. Een formule tot succes zou je zeggen, maar is dat zo?

In 24 volgen we Jack Bauer (Kiefer Sutherland), hij is een federale agent die probeert aanslagen in Amerika te voorkomen. Hij werkt voor CTU (Counter Terrorist Unit) en samen met zijn collega’s gaat hij op zoek naar de bad guys. 

Jack Bauer is echter geen gewone agent. Met een scherp oog, sterk instinct en een lichaam die alle kogels weet te ontwijken, is hij misschien wel de belangrijkste agent van heel Amerika. 

Lees verder onder de post.

Jack Bauer is de agent die elke staat zich wenst. Tenminste als je het hebt over de niet-corrupte ambtenaren van de staat. Ben je wel corrupt en komt onze Jack erachter, schroomt hij niet je te martelen tot je de waarheid spreekt, of de familie van deze ambtenaar kan een begrafenis gaan organiseren. Jack is een agent die er alles aan doet om de aanleiding van de terreurdreiging te achterhalen, echt alles. 

Advertentie

In het eerste seizoen blijkt dat Jack als privépersoon niet zo “perfect” functioneert. Zo heeft hij een verhouding gehad met een collega en is bezig zijn huwelijk te redden. Hij komt qua communicatie vaak ernstig tekort. Misschien iets van beroepsdeformatie, want om jouw vrouw nou onder invloed van elektrische schokken in het gelid te krijgen, is iets wat niet echt algemeen geaccepteerd genoemd zou kunnen worden.

Jack is sowieso een redelijke binnenvetter, die alles wat er gebeurd lijkt van zich af te laten glijden. Ik zeg expres lijkt, want niemand, zelfs Jack Bauer niet, kan zijn emoties altijd compleet uitschakelen. 

Kijk verder onder de trailer.

Inmiddels heb ik 24 meerdere malen bekeken. Misschien verklap ik daarmee meteen dat ik dit een goede serie vind, maar eerlijk gezegd kun je daar ook niet echt omheen.

Het idee om 24 uur in real-time weer te geven (elke minuut duurt ook een minuut, de reclameblokken waren er zelfs op afgestemd) was erg verfrissend. Er was (en volgens mij nog steeds is) geen een serie die dit aandurfde. Klopt het altijd helemaal? Zo goed als mogelijk. Als je te realistisch gaat kijken, kruisen ze een stad als Los Angeles wel erg snel door (soms in 10 minuten) maar goed, zo kijk ik er niet naar.

“let op: je denkt elke keer nog één aflevering dan en voor je het weet is het 3 uur in de nacht”

De acteerprestaties van Kiefer Sutherland werden al in een heel vroeg stadium (namelijk al na 10 afleveringen) beloond met een Golden Globe en heel veel kijker sloten hem dan ook al heel snel in hun hart. Maar hij is zeker niet de enigste die ik in mijn hart sloot. Ook Mary Lynn Rajskub (speelt Chloe O’Brian) sluit je elk seizoen een stukje meer in je hart en zet een sterke prestatie neer.

Af en toe (zeker als je 24 gaat bingewatchen) realiseer je dat Jack wel erg veel overleefd en misschien wel iets te onoverwinnelijk is. Probeer daar echter niet te lang bij stil te staan, want dat zou enorm zonde zijn!

Uiteraard merk je, zeker de eerste seizoenen, dat de kwaliteit niet is wat we anno 2021 nog is wat we gewend zijn. Maar desalniettemin blijft 24 een boeiende serie. Onwijs goed geschreven, enorm goede cliffhangers, let op: je denkt elke keer nog één aflevering dan en voor je het weet is het 3 uur in de nacht, en erg spannend.

Daarom krijgt deze serie van mij, zelfs nu nog, een welverdiende 8.5. Ik denk dat ik hem nog regelmatig ga kijken en mocht je hem nog niet gezien hebben, raad ik je zeker aan, als het genre je aanspreekt, dit te gaan doen, maar dat is slechts mijn mening.
 
Heb jij 24 gezien? Wat vond jij ervan? Laat het ons vooral weten in de comments, of via de mail!
 
24 is te zien op Netflix, Disney+ en Amazon Prime.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in