Expeditie Robinson is een televisieprogramma dat wordt uitgezonden op RTL4 (voorheen van RTL5 Talpa en NET5). Zestien tot eenentwintig kandidaten gaan met elkaar de strijd aan wie de ultieme Robinson is. 

Ze worden “gedropt” op een onbewoond eiland, meestal in twee groepen, Kamp Noord en Kamp Zuid en moeten zichzelf zien te redden met zeer beperkte middelen. Ondertussen word in duels uitgevochten wie immuniteit wint en wie er naar de eilandraad moeten om een deelnemer eruit te stemmen.
 
Na verloop van tijd volgt de samensmelting en worden Kamp Noord en Kamp Zuid samengevoegd en gaat de strijd verder tot de ultieme Robinson overblijft.
 
Lees verder onder de video.

Je zou denken dat het vooral over overleving skills gaat  maar niet is minder waar. Zeker de laatste seizoenen draait het vooral om vriendjes politiek en complotten die onderling gesneden worden. Niemand kan immers álle immuniteitsproeven winnen.

De proeven die ze spelen worden ook steeds grootser en wat dat betreft complimenten voor de productie, hoe ze elke keer weer deze giga bouwwerken in elkaar zetten. Dit doen ze wel samen met andere landen waar Expeditie Robinson ook wordt uitgezonden, maar toch.

Lees verder onder de post.

Het is heerlijk om te zien hoe de dynamiek in een groep ontstaat. Waar je, wanneer er nog spraken is van 2 kampen, veilig zit als je sterk qua fysiek bent, gaat de positie van die spelers vaak in de loop van het spel steeds meer wankelen omdat niemand in de finale wil strijden tegen de sterkste. 

Advertentie

Wat dat betreft kun je het beste een middenmotor zijn. Op die manier zit je veilig wanneer er nog 2 kampen zijn én val je na de samensmelting ook niet meteen in het oog.

Wat dat betreft kun je het beste een middenmotor zijn. Op die manier zit je veilig wanneer er nog 2 kampen zijn én val je na de samensmelting ook niet meteen in het oog.

“Misschien toch interessant mijzelf een maand te laten droppen op een onbewoond eiland”

Je ziet uiteraard ook hoeveel de deelnemers fysiek inleveren. Ze krijgen aan het begin een kist met basis dingen (een beetje rijst en meel, een vuursteen, een wok en een manchette) het voedsel en vuur maken is aan de kandidaten zelf. Je ziet na verloop van tijd dan ook echt dat de proteïne gemist worden, en sommige kandidaten vallen in een maand wel 15 kilo af! (Misschien toch interessant mijzelf een maand te laten droppen op een onbewoond eiland 😉 ) Korte filmpjes hierover kun je tijdens het seizoen vaak zien op de website van RTL.

De presentatie is in de laatste edities voor Nicolette Kluijver en Kaj Gorgels. Ondanks dat die laatste het prima doet, mis ik de chemie die Nicolette en Dennis Weening samen hadden, maar goed dat mag de pret niet drukken.

Het leukste aan Expeditie Robinson vind ik de proeven en de samensmelting. Heerlijk bij de samensmelting om te zien wat er gebeurd met mensen die structureel te weinig eten hebben gehad en ineens alles wat ze op kunnen, mogen eten. Daar zie je overduidelijk de overlevingsdrang van de mens. Al met al is Expeditie Robinson een can de weinige programma’s die mij na 20 jaar nog steeds kan blijven boeien en zal dan ook blij zijn wanneer er weer een nieuw seizoen verschijnt. Maar dat is slechts mijn mening.

Kijk jij Expeditie Robinson? Of ben je meer van andere programma’s? Laat het ons vooral weten in de comments of via de mail!
 
Expeditie Robinson is terug te kijken via NLZIET of via Videoland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in