Kopen zonder Kijken is een televisieprogramma van RTL4 gepresenteerd door Martijn Krabbé. Hij wordt geholpen door Alex, Bob en Roos. In dit programma geven mensen die op zoek zijn naar een koophuis al hun geld, maar dan ook echt tot de laatste rooie rotcent die ze hebben af. Ze tekenen een contract en dan kan het grote afwachten beginnen.

De mensen die tot nu toe hebben meegedaan hebben vaak hele “normale” budgetten te besteden. Vaak werken ze allebei en gaan écht all-out qua hypotheek. De bedragen waarvoor Kopen zonder Kijken kan gaan aankopen, verbouwen én inrichten, variëren grofweg tussen de €250.000 en €600.000. Nogmaals dit is voor “the whole shabang”. Dit zijn als je in populaire gebieden (lees Randstad), een huis wil kopen blijkbaar redelijk gemiddelde bedragen. Maar vaak komen de kopers er samen niet uit wat ze nou willen, waar ze het willen, komen er niet uit wat ze qua huis nou echt belangrijk vinden óf ze weten het allemaal heel erg goed, maar het budget en wensen staan niet in verhouding en worden dus elke keer overboden door andere kopers.

©Screenshot YouTube

Aan het begin gaan de kopers dus naar de notaris in Hilversum, om daar het contract te tekenen, waardoor ze op dat moment, al hun spaargeld en hypotheekbudget aan 3 mensen toevertrouwen. Alex is de aankoopmakelaar die op zoek gaat naar dat ene pareltje waar iedereen naar opzoek is. Samen met Bob heeft hij een afspraak bij de kandidaten, wat nou écht hun prioriteit heeft, en vaak is dat al de eerste reality check dat eisen en budget wel erg ver uit elkaar liggen. Logischerwijs zit iedereen namelijk achter die pareltjes aan, dus moet er ook door Alex vaak worden overboden. Daardoor houdt Bob (de bouwkundige) geen, of in elk geval minder, budget heeft om het pareltje écht te doen “shinen”

Het verbaasd mij dan ook echt elke keer dat mensen die meedoen aan Kopen zonder Kijken écht geen idee hebben wat er mogelijk is met het gegeven budget. Het lijkt bijna een standaard gimmick van Martijn te worden dat er, uiteraard, weer een jaren-30 huis moet worden gezocht. Verder moet het altijd 100 m2 zijn (wat ik nog wel snap) en uiteraard een tuin het liefst op het zuiden. Dit is dus bijna het standaard palet waar Alex mee aan de gang moet. We hebben het dan nog niet eens over de binnenkant gehad. Er moet uiteraard een woonkeuken aanwezig zijn. Een moderne badkamer en het liefst 3 of 4 “grote” slaapkamers. Lieve mensen zulke huizen bestaan bijna niet. Ze gaan de zoektocht bijna standaard, zeer frustreren!

Na vaak een zoektocht van maanden door Kopen zonder Kijken, komt het (met wat aanpassingen in de wensenlijst) tot een aankoop. Waarna de welbekende route, die uitgestippeld is door Kopen zonder Kijken, wordt gereden langs potentiële woningen en de woning die het geworden is! Prachtig om soms de bekkies te zien van mensen die een bepaalde woning eigenlijk niks vinden, maar heel politiek correct dat proberen te verpakken. Na de 3 dagen wettelijke bedenktijd volgt dan de onthulling welke woning het echt is geworden en kunnen ze een kijkje binnen nemen, voordat de verbouwing moet plaats vinden.

Advertentie

Nu is Bob aan de beurt. In alle eerlijkheid, is hij samen met zijn team een echte held van Kopen zonder Kijken. Het maakt eigenlijk geen reet uit wat de staat van het huis is, want Bob en zijn collega’s zijn altijd en staat een geweldig resultaat af te leveren. Ook komt Roos in beeld die de keuzes maakt voor de badkamertegels, keuken design en de rest van de inrichting van het huis.

Dan mogen de kandidaten van Kopen zonder Kijken, na maanden wachten, eindelijk hun aangekochte en compleet verbouwde woning gaan bekijken. En bíjna altijd zijn de mensen ontzettend blij met het eindresultaat. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bob moet soms keuzes maken omdat het budget niet toereikend is, maar we praten hier over 3 seizoenen, van elk 8 afleveringen, is het pas twee keer gebeurt dat de zolder(!!!!!) niet geschilderd en bevloerd was. Dan komt ook echte de ware aard van mensen naar boven. Je loopt samen, met natte oogjes, door jouw nieuwe paleisje en als laatste is de zolder aan de beurt. Tsja, niet geschilderd en geen laminaat vloertje, en dat verkloot dan ineens jouw complete humeur??? Nou wees maar blij dat ik niet naast je liep, want je had een oortje vol gekregen hoor!

Gelukkig zijn verder altijd, vaak jonge stelletjes, dolgelukkig met het eindresultaat. En als kijker van Kopen zonder Kijken vind ik het 99 van de 100 keer echt prachtig geworden. Oftewel een heerlijk programma om te kijken, en kan nu al niet wachten op de volgende aflevering! Maar ja, dat is natuurlijk slechts mijn mening.

Kijk jij wel eens naar Kopen zonder Kijken? Zou jij al je centen uit handen durven geven? Laat het ons weten in de comments of via de mail!

Kopen zonder Kijken is terug te kijken bij Videoland en NLZIET

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in