Stel nou dat er nu oorlog uitbreekt en één van onze buurlanden valt binnen. Wat zou je doen? In verzet? Doorgaan met wat je deed? Aansluiten bij de vijand? WAT ZOU JIJ DOEN? Die vraag staat centraal in Verzetsmuseum Amsterdam.

De meeste mensen (vooral mannen ;-)) zullen het hardst roepen… IN VERZET!!!! Maar is dat wel zo? Neem je het risico dat je familie gevaar loopt? Dat je zelf opgepakt kunt worden? Of zelfs erger…? Kies je voor de veiligheid van je omgeving door, zo goed en zo kwaad als het gaat, door te gaan met je leven in oorlogstijd. Of kies je voor, omdat de “nieuwe machthebber” in je beleving wel een punt heeft, met wat ze vinden, voor de “vijand” met als risico dat je als landverrader na de oorlog door het leven moet?

“In dit verzetsmuseum krijg je, door de ogen van kinderen, inzicht in waar je keuze afhankelijk van kan zijn”

In dit verzetsmuseum krijg je, door de ogen van kinderen, inzicht in waar je keuze afhankelijk van kan zijn. Het meisje, uit een joods gezin, praat je bij als slachtoffer Het jongetje, uit het “verzetsgezin” vertelt je zijn spannende verhaal uit de oorlogsjaren. Het meisje uit het NSB-gezinde gezin, vertelt hoe de oorlog voor haar verliep. En zij laat haar licht schijnen op de gevolgen voor haar, een haar gezin na de oorlog. Het jongetje uit het gezin dat er het beste van probeert te maken, vertelt je het verhaal hoe deze mensen dagelijks voor de keuzes staan om niemand slachtoffer te maken, maar dit ook zelf niet worden.

WAT ZOU JIJ DOEN?

Advertentie

Ik ben als bezoeker van dit museum van a tot z geboeid gebleven (gezegd hebbende dat ik zeer geïntresseerd ben in alles uit die tijd), en raad dit museum dan ook zeker aan om te bezoeken. Zeker omdat we de 2e wereldoorlog (1940-1945) nooit vergeten mag worden. Als je de geschiedenis kent, kun je de toekomst bepalen. Het Verzetsmuseum Amsterdam is gevestigd recht tegenover Artis in Amsterdam, en het is een leuke tip voor uitje in Amsterdam. Verder is het zeer goed te bereiken met het OV. Parkeren kost echter €6 per uur, iets om dus rekening mee te houden, het blijft Amsterdam…

Heb jij het Verzetsmuseum Amsterdam al bezocht? Zo ja, Wat vond jij van het Verzetsmuseum Amsterdam? Heb jij een museumtip? Laat het ons weten in de comments of via de mail!

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in