Vele dromen ervan, weg uit het druilerige Nederland en een nieuwe toekomst opbouwen in het Buitenland. In Ik Vertrek worden stellen die deze sprong in het diepe wagen gevolgd.

Ik Vertrek is een heerlijk kneuterig Nederlands programma, waar wij thuis altijd voor klaar zitten. In het NPO 1-programma zie je het wel en wee van stellen die in Nederland alles achterlaten, en in het buitenland opnieuw gaan beginnen. Vaak beginnen de mensen uit Ik Vertrek een Bed&Breakfast of in het Frans chambre d’hote, of een camping.

In elke aflevering van Ik Vertrek zit een bepaalde opbouw. Het programma begint uiteraard met het voorstellen van de stellen. Zo zie je waar ze nu wonen en waar ze heen willen emigreren, en vooral waarom daarheen. Vaak zijn de stellen er op vakantie geweest en voelde het meteen als thuis. Toch apart dat sommige ergens 2 weken zijn geweest en daarop hun toekomst baseren.

Kijk verder onder de video.

Na het voorstelrondje komt het onvermijdelijke afscheid inclusief feest, wat uiteraard vaak gepaard gaat met de oer Hollandse kaas en worst hapjes. Alle zooi die mensen verzamelt hebben door de jaren heen wordt in een vrachtwagen gestouwd, en dan kan de reis eindelijk beginnen!

Advertentie

Aangekomen in het land van bestemming valt mij vaak op dat mensen eigenlijk altijd een bouwval aanschaffen. Ik weet niet of de crew van Ik Vertrek juist daar naar op zoek is, of dat de meeste mensen qua budget alleen die mogelijkheid hebben, maar over het algemeen genomen komen de kandidaten van Ik Vertrek in de grootste krotten die in het buitenland staan terecht.

Het verbaasd mij dan ook zeer dan er eigenlijk nooit stellen zijn die een bouwtechnische keuring laten doen. Op die manier is het dan ook  niet gek dat er allerlei geborgen gebreken naar boven komen. Waar dan in het budget uiteraard geen rekening mee is gehouden. Sowieso zijn de budgetten vaak zeer klein en komt het dus aan op eigen kunnen. Het vertrouwen wat mensen in zichzelf hebben vind ik dan wel weer knap.

“Nog beschamender is dat er ook nog een hoop zijn die zelfs nauwelijks Engels spreken. Het enigste wat ik op dat moment denk is HOE DAN???”

Wat ook elke aflevering weer terug komt is dat de meeste stellen de taal enorm slecht beheersen. Je bent zo’n 2 tot 5 jaar bezig met je te oriënteren te gaan emigreren, maar denkt nergens in al die tijd om een taal cursus te gaan volgen? Nog beschamender is dat er ook nog een hoop zijn die zelfs nauwelijks Engels spreken. Het enigste wat ik op dat moment denk is HOE DAN???

Lees verder onder de video.

Wat mij wel altijd verrast is dat aan het einde van elke aflevering je ziet hoe ze de meest kansloze gebouwen tot ware pareltjes hebben omgetoverd en dat ze eigenlijk vaak helemaal happy zijn op hun nieuwe stek. Dit terwijl de meeste er gemiddeld genomen in een jaar tijd toch zo’n 10 jaar ouder op zijn geworden, willen ze vaak voor geen goud terug naar Nederland.

Vaak denk ik dan ook aan het einde van een aflevering, zou dit niet iets voor ons zijn? Hard werken, maar voor alles eigen verantwoordelijkheid dragen. Eigen baas in een land waar het zonnetje lekker schijnt. Dus wie weet…. Ooit gaan wij die droom misschien ook wel achterna. Het lijkt me fantastisch! Maar dat is slechts mijn mening.

Kijk jij ook naar Ik Vertrek? Wat valt jou dan vaak op? En zou jij zo’n avontuur aandurven? Laat ons dan vooral weten in de comments of via de mail!

Ik Vertrek is terug te kijken op NLZIET en bij NPO Start

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here